سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وبلاگ طهورا

ترکیبات گریس چیست؟

گریس لیتیوم

گریس کاری یکی از اقدامات ضروری برای ماشین‌های مکانیکی است. بدون گریس، بلبرینگ‌ها نمی‌توانند عملیات صنعتی مناسبی انجام دهند. بنابراین استفاده از گریس جهت روانکاری این ابزارها یک امر حیاتی محسوب می‌شود. جالب است بدانید که گریس پس از اختراع چرخ و جهت روانکاوی محور و چرخ ساخته شده است. اما در این مقاله قصدز داریم به یک سوال مهم درباره‌ی این روان کننده‌ها بپردازیم. گریس کلسیم یا گریس لیتیوم، کدام یک جهت روانکاری تاثیر بهتری از خود به جای می‌گذارد؟

ابتدایی‌ترین گریس نسوز در جهان، تنها مخلوطی از آهک و روغن‌های گیاهی بود. این نوع از گریس‌ها تا قبل از انقلاب صنعتی، در تمام فعالیت‌هایی که به روغن کاری نیاز بود، استفاده می‌شدند. با پیشرفت چشمگیر علم و طراحی ماشین آلات صنعتی نوین، اکنون مسئله‌ی جدید در صنایع، روانکاری است.

گریس لیتیوم

آیا کیفیت گریس لیتیوم بهتر از کیفیت گریس کلسیم است؟

با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد عملکردی مانند بار، سرعت، دما و سایر معیارها در دستگاه‌های مختلف، عملا استفاده از یک نوع گریس برای همه‌ی ماشین‌ها کاملا اشتباه است. به همین جهت هزاران نوع گریس در بازار به چشم می‌خورند. از همین رو یک گریس روان کننده‌ی جهانی که تمام نیازهای مهندسین را جوابگو باشد، دیگر وجود خارجی ندارد. از سویی تنوع در انتخاب این محصولات در بازار کنونی، ممکن است مشتری را برای خرید گریس مناسب، گیج و سردرگم نماید.

 

ترکیبات گریس چیست؟

گریس از مواد مختلفی تولید می‌شود. به طور کلی مواد موجود در این محصولات به سه دسته تقسیم بندی می‌شوند:

  • روغن پایه به اندازه 80 تا 90 درصد
  • غلظت دهنده به اندازه 10 تا 15 درصد
  • مواد افزودنی به اندازه 5 تا 10 درصد

در بازارهای جهانی ارزش کل این محصول حدود 3 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که حاوی پلی اوره، کلسیم، آلومینیوم، آلومینیوم کمپلکس، پایه رس، کلسیم سولفونات، لیتیوم، لیتیوم کمپلکس، سدیم و سایر مواد دیگر می‌باشد.

75 درصد از سهم بازار را گریس لیتیوم در اختیار دارد که آن را در صدر لیست پرکاربردترین و محبوب‌ترین نوع گریس قرار داده است. با وجود نیاز یک کارخانه به انواع مختلف گریس برای کارکرد ماشین آلات، یکی از اهداف صنایع، به حداقل رساندن تعداد گریس‌های مصرفی از نظر لجستیک و خرید است. این هدف باعث ظهور گریس‌هایی با نام گریس چند منظوره شده است.

گریس چند منظوره چیست؟

معرفی گریس چند منظورهمعرفی گریس چند منظوره

گریس چند منظوره از ترکیب دو یا چند گریس تخصصی تولید می‌شود. همان طور که از نام این محصولات مشخص است، کاربرد این محصولات بیش از یک مورد است و برای چند هدف مختلف به کار می‌روند. به عنوان مثال گریس لیتیوم علاوه بر کاربردهایی که در شاسی دارد، در بلبرینگ وسایل نقلیه نیز استفاده می‌شود. گریس سدیم نیز در یاتاقان چرخ کارایی لازم را ایفا می‌کند و گریس کلسیم مناسب شاسی است.

گریس کلسیم از مقاومت بالایی در برابر آب برخوردار است. این درحالی است که در برابر تغییرات دمایی مقاومت کمتری از خود نشان می‌دهد. در نقطه‌ی مقابل، گریس سدیم قرار دارد. این مدل از روان کننده‌ها، علی الرغم مقاومت بالا در برابر تغییرات دمایی، پایداری کمتری در برابر آب دارند. این در حالی است که ظهور گریس لیتیوم

یک اتفاق ویژه در بازار بود که نسبت به دو مدل دیگر برتری نسبی داشتند. به همین دلیل نیز محبوبیت ویژه‌ای در صنعت پیدا کردند.

گریس‌های چند منظوره با کارکرد بالا

در ماشین‌های جدید، با در نظر گرفتن طراحی و ساختار پیچیده، هدف مهندسین افزایش میزان بهره وری و در پی آن کاهش خرابی‌ها می‌باشد. گریس لیتیوم نمی‌تواند از پس این هدف برآید. این موضوع را انستیتوی ملی روان کننده‌ها بیان کرده است. از سوی دیگر ثابت شده است که در قسمت حمل و نقل نیز گریس لیتیوم نمی‌تواند حلال مشکلات باشد.

بنابراین برای رفع نیازها از گریس‌های لیتیوم کمپلکس، آلومینیوم کمپلکس، گریس‌های پایه رس، پلی اوره و کلسیم سولفونات با کارایی بالا بهره برده می‌شود. در بین این گریس‌ها، کلسیم سولفونات و لیتیوم کمپلکس به دلیل سازگاری بالایی که با گریس‌های لیتیومی دارند، بهترین نوع گریس‌ها چند منظوره با کارایی بالا محسوب می‌شوند. بنابراین این دسته از انواع گریس باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

مقایسه گریس لیتیوم کمپلکس با کلسیم سولفونات

مقایسه گریس لیتیوم کمپلکس و کلسیم سولفوناتمقایسه گریس لیتیوم کمپلکس و کلسیم سولفونات

  • گریس لیتیوم کمپلکس دارای خاصیت‌هایی از قبیل مقاومت بالا در برابر آب و درجه حرارت زیاد می‌باشد. ویژگی‌هایی مانند ضد خوردگی و ضد زنگ بودن، مقاومت در برابر ساییدگی و فشار زیاد نیز با افزودن مقداری از مواد مختلف به این محصول بدست می‌آید. همچنین گریس لیتیوم کمپلکس الزامات NLGI GC-LB را برطرف می‌نماید.
  • در مقایسه دو گریس کلسیم سولفونات و لیتیوم کمپلکس به طور بدیهی به این نتیجه خواهیم رسید که کلسیم سولفونات‌ها از یک مزیت خاص بهره می‌برند. این مزیت در گریس‌های کلسیم سولفونات به دیتاشیت‌ها و کاربردهای واقعی آن‌ها باز می‌گردد و به مراتب عملکرد بهتری نسبت به گریس لیتیوم ایجاد می‌کند.
  • یکی از مهمترین تفاوت‌هایی که در این دو گریس پدیدار است، این است که لیتیوم کمپلکس برای رفع نیازهای عملکردی خاص، نیاز به افزودنی‌های ویژه‌ای دارد در حالی که کلسیم سولفونات از این مورد بی نیاز است.
  • به طور معمول گریس‌های کلسیم سولفونات از لحاظ پایداری مکانیکی پایداری بیشتری نسبت به رقیب خود دارند و بنابراین در هنگام کار از بین رفته و نشتی را کاهش می‌دهند.
  • عمر بالا و نقطه افت گریس‌های کلسیم سولفات باعث کارکرد مناسب در دماهای بالا می‌شود.
  • گریس کلسیم سولفونات از قابلیت‌های ضد سایش و همچنین آستانه تحمل بالا در برابر فشار زیاد برخوردار است. این در حالی است که لیتیوم کمپلکس با افزودن برخی از مواد افزودنی ویژگی‌های نام برده را در خود خلق می‌کند.
  • غلیظ کننده‌های کلسیم سولفونات زنگ زدگی را به راحتی از بین می‌برند اما لیتیوم کمپلکس برای حذف زنگ زدگی نیز به مواد اضافی احتیاج دارند.
  • ویژگی‌های غلیظ کننده در گریس کلسیم سولفونات، احتمال خرابی آن‌ها در آب را از بین برده است، چرا که از خاصیت ضد آبی بالایی بهره مند است. در همین راستا گریس لیتیوم برای بهبود عملکرد مقاومتی در برابر آب نیز به مواد اضافی نیاز دارد. چون که در برخود با آب از بین می‌رود.
  • با توجه به پیشرفت فناوری، هماهنگی و سازگاری بین کلسیم سولفونات و لیتیوم کمپلکس وجود دارد.
  • گریس کلسیم سولفونات در عین مزایای بالا، دو نقص بزرگ نیز دارد. هزینه بالا و پمپاژ پایین از عیب‌های این محصولات هستند.
  • گریس‌های کلسیم سولفونات در مقابل رقیب خود یعنی لیتیوم کمپلکس در صنایع گوناگونی به کار برده می‌شوند و به همین دلیل به این محصولات گریس چند منظوره با کارایی بسیار بالا لقب داده‌اند.

برای مطلع شدن از انواع گریس های لیتیومی مقاله زیر را مطالعه کنید.

 

https://px3lube.com/%da%af%d8%b1%db%8c%d8%b3-%d9%84%db%8c%d8%aa%db%8c%d9%88%d9%85/